Jackin yliojentuva polvi ja kinner

Jack ei ole koskaan hypännyt minnekään sisällä eikä ulkonakaan. Se olisi kyllä saanut ja jotenkin olisin toivonutkin, että vaikka nojatuoliin hyppäisi, koska ne ovat suhteellisen matalat, mutta ei. Ulko portaat Jack kuitenkin oppi tuleemaan hienosti ja suhteellisen varhain. Jotenkin tämä hyppäämättömyys kaihersi aika-ajoin mieltäni.

Jackin ”tyttöystävä” Ilona (lähes samanikäinen x-rotu tyttö) on eloisa ja kimmoisa pentu jos näin voisi sanoa. Aina Ilonan nähdessäni mietin Jackin ”kimmoisuutta” ja sitä miksi Jack ei hypi. Uskoakseni on paljon koiran omistajia jotka olisivat iloisia tästä puuttuvasta ominaisuudesta mutta minä huolestuin.

Palapelin palaset alkoivat loksahdella paikoilleen kun menimme 1.3.15 näyttely harjoituksiin. Siellä kasvattajat huomasivat Jackin takajaloissa jotain, mutta sillä hetkellä minulle jäi epäselväksi mitä se oli. Huomasin kyllä että takajalat eivät asetu normaalisti niinkuin niiden kuuluisi asettua koiralla. Se jäi minua kovasti mietityttämään. Päätin, että asiasta on otettava selvää mikä tämän ihanan, kiltin koiran jaloissa on.

Jackin jalkoja on katsonut useampi eläinlääkäri ja kaikki ovat todenneet samaa – yliojentuva polvi ja -kinner.

Kävimme Tiibetinspanieleiden erikoisnäyttelyssä ja siellä tarkka ja fiksu tuomari huomasi vian myös. Hän mainitsi siitä lausunnossaan kaksi kertaa sekä maininta löysästä liikkeestä.

Anmiagi Oulussa 17.3.2015 eläinlääkäri Anna Mikkola röntgen kuvasi Jackin kaula,-selkä,- lannerangan sekä lonkat, polvet ja kintereet aivan varpaisiin saakka.  Lausunto oli seuraavanlainen:

”Jackillä todettiin epänormaalin suorat takajalkojen kulmaukset, polvet yliojentuvat taaksepäin ja kintereet eteenpäin ja tästä johtuva takakorkeus ja köyry selkä. Tämä on rakenteellinen ongelma, johon saattaa liittyä myös lonkkaniveldysplasia. Jackillä todettiin kuitenkin erinomaiset lonkat. Suorakulmaisuus altistaa polven ristisiderepeämälle myöhemmällä iällä. En suosittele koiran jalostuskäyttöä rakennevian perinnöllisyyden takia. Koira kannattaa pitää hoikkana ja ylläpitää hyvää lihaskuntoa lenkkeilemällä, mutta vältä runsasta lenkitystä asfaltilla, jos takajalkojen kynnet alkavat kulumaan päällypuolelta virheellisesti”.

099

Yllä hyvä kuva siitä miltä yliojentuvuus näyttää. Koiran seisoessa on kintereen eteenpäin ojentuminen selkeämpää – polvi ojetuu liikaa taakse ja sen voi nähdä liikkeessä tai kun kokeilee Jackin polvia.

Jack on tätä kirjoittaessa 2 päivää vaille 7kk ja nyt on jo leikattu cherry eye, todettu yliojentuva polvi sekä kinner ja lisäksi vielä oletettava autoimmuunisairaus.

Kerron tämän siksi, että haluaisin kuulla esimerkiksi jonkun muun koiran jolla on yliojentuva polvi ja / tai kinner elämästä sekä tipsuista joilla mahdollisesti on autoimmuunisairaus ( Jackin kohdalla ei vielä varmaa, mutta kortisoni lähti hyvin vastaamaan oireisiin ). Voisimme kait tässä puhua avoimesta ”vertaistuesta”.

Jack on kyllä poikkeuksellisen kiltti koira ollut aina ja teen mitä vaan että Jack saa hyvän ja kivuttoman elämän – niinkuin me eläinten ystävät kaikki 🙂 Kyllä tämä jo pikku-ukolle riittäisi <3

Toivon kommentteja asiaan liittyen, mutta oletan niiden olevan asiapitoisia ja rakentavia

 

Avainsanat:

KommentoiEi kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi